Unde-i sportul de ieri?

Am zis ca o sa scriu ceva legat de sporturile (sportul) din Romania si uite ca a venit timpul.

Cu totii iubim un sport sau sportul in general si, bineinteles, ca avem idoli printre practicantii lui. Poate ca unii dintre voi si-au dorit de mici copii sa ajunga un sportiv celebru si poate ca unii au si reusit, altii mai putin, dar ma gandesc cati dintre cei care astazi practica un sport (atletism, handbal, baschet, tenis, etc) au crezut de la inceput ca vor reusi.

E adevarat ca fara aceasta dorinta de reusita multi dintre cei pe care ii stim din ziare sau de la TV nu ar fi ajuns aici, dar la fel de adevarat este ca nimeni si nimic nu poate nega faptul ca sportul care se practica acum 30 de ani nu mai este la fel de incantator cum ar trebui sa fie.

Spre exemplu, fotbalul. Cati dintre voi nu ati auzit de Franz Beckenbauer, Pele sau chiar de Maradona? Sunt fotbalisti celebrii care vor ramane tot timpul in istorie mai ales datorita placerii de a juca fotbal si mai putin datorita salarului record pe care l-au avut sau a sumei de transfer pentru care au ales sa ajunga la alta echipa.

De ce s-a schimbat sportul?

La aceasta intrebare cred ca stim cu totii factori cu cea mai mare importanta in aceasta transformare: BANII. Al doilea factor ca importanta am putea spune ca este, cel putin la noi in tara, mediatizarea la extrem a unui singur sport… fotbalul, desi rezultatele intarzie sa apara. Astazi s-a ajuns ca foarte putini sportivi sa mai practice sportul de placere, iar acolo unde nu este placere, cu siguranta nu exista nici incantare pentru cei care privesc. S-a ajuns la sume enorme pe piata transferurilor si la salarii care depaseau orice imaginatie acum 30 de ani. Multi pun aceste cresteri pe seama valorii jucatorilor, dar cu totii uitam de cei care au jucat in trecut si care si-au facut un nume prin ceea ce au aratat pe teren si nu p[rin salarii, escapade si look.

Acum totul tine de aprtea materiala si nu putini sunt aceia care odata ajunsi in varf uita cu desavarsire de ei, uita de unde au pornit, uita cu ce vis au pornit…

E adevarat ca in sporturi precum handbalul, tenisul sau atletismul inca se mai pune accent si pe daruirea si placerea de a practica, dar ma intreb… pana cand? La noi in tara s-a uitat cu desavarsire de anumite sporturi care inainte ne faceau cinste tarii si atrageau recunosterea internationala. Gimnastica a fost si sper sa mai fie si pe viitor un ambasador al Romaniei, dar fara bani investiti si o mediatizare mai ampla nu se poate realiza nimic. Se investesc bani in domenii fara nici un viitor si se uita de cela care au cu adevarat nevoie. Spre exemplu, in fotbal, s-a ajuns sa se investeasca foarte mult si la noi in tara, dar rezultatele cu siguranta vor intarzia sa apara vreodata, deoarece toate certurile si scandalurile aparute intre cluburi, nu fac decat sa indeparteze lumea de acest sport si, din pacate, prea putini se orienteaza catre altceva.

Care este solutia?

Solutia nu poate veni decat din partea celor care conduc aceste sporturi si care au intr-adevar puterea de a spune STOP! Nu este normal ca peste tot sa vedem mediatizati numai fotbalisti si atat. Ar trebui ca toate sporturile la randul lor sa fie mediatizate pentru a-si atrage noi sportivi. E si normal ca atunci cand vedem ca din fotbal se castiga foarte mult sa vrem sa ne facem fotbalisti, dar exact asa se ajunge la dorinta de a juca doar pentru bani si mai putin pentru performanta si calitatea acestei performante. Daca mergem la un club si ne uitam la grupele de juniori o sa vedem sute de copii care sunt dusi de parintii lor la fotbal… pentru ca puradelul meu sa ajunga fotbalist si sa castige bine. Multi ajung niste legume ale societatii… nu o sa faca nici fotbal si nici scoala.

Multi oameni promit mereu ca vor face, daca o sa ajunga la putere, o schimbare, dar aceasta schimbare tot intarzie sa apara, pentru ca odata ajunsi acolo sus uita de promisiunisi isi indreapta atentia spre un lucru mai important pentru ei… banii, probabil aceasta schimbare nu va veni decat atunci cand nu se va mai putea face nimic… si e pacat, pentru ca Romania are multi sportivi de valoare in multe sporturi, sportivi care fac multe sacrificii sa ajunga sus, care se daruiesc intru totul sportului, acesta devenind un mod de viata pentru ei. Ganditi-va daca voi a-ti putea sa va dedicati unui sport… sa nu mananci tot felul de chimicale care iti lasa gura apa (cipsuri, inghetata, de la fast-food, etc), sa nu mergi prin cluburi, sa dormi in fiecare noapte cel tarziu la 11, sa nu mergi la strand cu prietenii sau la mare stiind ca ai concurs si nu e bine pentru corp… si multe altele. Voi oare a-ti putea trai asa?