SEO – Tehnici si Unelte -> Cuvant inainte & Tehnica 1

Foarte multi internauti doresc sa isi mareasca traficul, ceea ce e normal, doar ca multi nu stiu de unde sa inceapa. Va voi prezenta o carticica numita “SEO – Tehnici si Unelte”, un mini ghid informal de optimizare pentru motoarele de cautare. In fiecare zi o sa postez cate o parte din aceasta carte, iar la sfarsit voi pune cartea la download pentru cine doreste… sper sa va ajute.

Cuvant inainte

„SEO –Tehnici si Unelte” este un ghid practic adresat tuturor celor care doresc sa isi imbunatateasca pozitia in motoarele de cautare. Ponderea teoriei este sub 10%.
„SEO –Tehnici si Unelte” este un ghid informal. Nu ne asumam raspunderea asupra folosirii acestui ghid. Are un caracter pur informativ.
„SEO – Tehnici si Unelte” este un ghid subiectiv. Veti gasi recomandari asupra unor unelte SEO folosite de catre noi.
Nu sunt neaparat cele mai bune . Veti gasi recomandari asupra optimizarii codului sursa. Nu toti expertii SEO au cazut de acord asupra acestora. Parerile sunt impartite. Noi insa le folosim.
„SEO – Tehncii si Unelte” nu este un ghid complet. Are rolul de a va stimula sa efectuati cercetari aprofundate.

Tehnica 1 – Alegerea cuvintelor cheie

Alegerea cuvintelor cheie este primul pas atunci cand pornesti la acest drum lung si anevoios. Fara o lista de cuvinte cheie bine definite este ca si cum ai pleca la vanatoare fara pusca. Alcatuieste o lista de cuvinte specifice domeniului tau de activitate, care ar putea descrie cel mai bine serviciile si produsele pe care le oferi. Pentru a genera cuvinte cheie relevante este necesar sa cunosti foarte bine segmentul de piata caruia te adresezi. Considera ca e o ciorna si adauga tot ce iti trece prin minte. Apoi pune-te in locul clientului tau si adauga pe lista cuvinte pe care acesta le-ar putea introduce intr-un motor de cautare. Nu intotdeauna reusim sa intelegem modul de gandire al potentialilor clienti, motiv pentru care iti sugeram sa verifici apoi exact ce au cautat potentialii tai clienti in motoarele de cautare. Ai putea face acest lucru foarte usor, datorita instrumentelor SEO existente. Iti recomandam unealta „Statistici cuvinte cheie” oferita de Trafic.ro (http://www.trafic.ro/tools). Nu trebuie decat sa introduci un cuvant cheie in casuta de cautare si Trafic. ro iti va genera frecventa, adica de cate ori acel cuvant a fost cautat de potentialii tai clienti. Atunci cand nu reusesti sa te decizi asupra cuvintelor cheie cele mai relevante, sau daca doresti sa compari cuvintele tale cheie cu cele ale concurentei, Trafic.ro dispune de o noua unealta SEO, si anume „Trafic Fight” (http://www.trafic.ro/tools). Folosind-o vei alege din lista draft cele mai importante si relevante cuvinte pentru afacerea ta.

Sa luam exemplul unui importator de imbracaminte pentru copii. Draft-ul genrat de acesta ar putea contine cuvinte cheie precum: confectii, imbracaminte, haine, sugari, copii, adolescenti, fete, baieti, bluze, rochii, pantaloni, salopete etc. sau grupuri de cuvinte cheie derivate din acestea si altele similare.
Importatorul s-ar putea gandi ca potentialii sai clienti ar putea cauta: haine de copii, imbracaminte pentru copii, haine fete, haine baieti etc. Pentru ca se adreseaza celor mici, ar putea dauga diminutive precum: hainute, copilasi, bebelusi, fetite, baieti, rochite etc.
Insa cum au cautatat potentialii clienti? Folosind unealta „statistici cuvinte cheie”, observam ca un numar de aprox. 5500 au cautat cuvantul „haine”, aprox. 5200 au cautat cuvantul „haine online”, aprox. 1200 au cautat cuvantul „haine copii” , aproximativ 900 au cautat „imbracaminte online” si aprox. 400 au cautat „hainute copii”. Importatorul ar putea efectua statistici asupra fiecarui cuvant din lista sa pentru a indentifica relevanta fiecarui cuvant propus. Acesta s-ar putea concentra pe cuvantul cheie „haine” si derivate ale acestuia, unde se va confrunta cu o mare competitie sau va alege sa se concentreze asupra celor care cauta cuvantul cheie „hainute” si derivate ale acestuia, selectandu-si o nisa.
PONT : vaneaza acele cuvinte decautare pentru care competitia este mai scazuta.
Ar mai fi ceva de mentionat. Nu intotdeauna cele mai cautate cuvinte sunt si cele mai bune pentru simplul fapt ca exista deja o concurenta acerba in cazul acestora. A-ti propune sa ajungi pe prima pagina in cautari cu un cuvant foarte cautat precum „webdesign” este o strategie sortita esecului. Exista zeci, sute de concurenti in aceasta industrie cu o vechime mai mare si o experienta mai bogata, atuuri pe care greu le poti combate.
Asa cum nici in afacerile traditionale nu te poti adresa tuturor, pentru ca vei sfarsi adresandu-te nimanui, te sfatuim sa iti alegi o nisa, sa te concentrezi pe acele cuvinte relevante dar cu o competitie mai scazuta.
De cele mai multe ori a incerca sa-ti concentrezi eforturile asupra unor cuvinte cheie foarte cautate este o mare pierdere de timp, in cazul in care nu esti dispus sa investesti foarte multi bani.