Specificatii pentru cosul de fum al centralei pe lemne

O simpla centrala pe lemne nu iti poate garanta un randament de incalzire perfect daca intregul sistem de incalzire nu este unul calitativ.

Intr-adevar, este o idee excelenta sa iti achizitionezi una dintre cele mai bune centrale termice pe lemne, insa daca vei ignora restul accesoriilor si componentelor este foarte probabil sa te declari dezamagit de alegerea facuta.

Iar asta deoarece centrala achizitionata nu va avea o eficienta foarte buna atata timp cat intregul sistem de incalzire nu lucreaza pentru obtinerea unui randament cat mai bun. Una dintre cele mai importante componente ale centralelor pe lemne este cosul de fum.

Desi multi proprietari nu ii ofera suficient de multa atentie precum ar trebui de fapt, cosul de fum este foarte important pentru o functionare corecta si in conditii de siguranta deplina. De aceea, atunci cand iti cumperi o centrala ar trebui totodata sa cauti si un cos de fum cat mai bun precum si sa ceri instalatorului sa iti garanteze o instalare corecta a acestuia.

Cosul de fum al centralei pe lemne – ce trebuie sa stii

Asadar, am decis sa facem acest articol in care sa vorbim despre cosul de fum al centralei. Ne-am consultat cu specialistii de la centrale-lemne-liepsnele.ro astfel incat sa iti putem oferi informatii cat mai utile si mai practice despre cosul de fum.

Pune in practica sfaturile urmatoare si cu siguranta vei fi foarte multumit de modul de functionare al centralei tale!

Care este rolul cosului de fum in cazul unei centrale termice pe lemne

Daca nu ai mai detinut pana acum o centrala termica pe lemne, te poti intreba care este rolul cosului de fum si de ce spunem noi ca este atat de important. Nu este el doar un simplu cos prin care este evacuat fumul?

In mare parte, rolul cosului de fum este acela de a asigura evacuarea gazelor care apar in timpul arderii lemnului sau a altui tip de combustibil.

Cu toate acestea, daca acest cos de fum nu este unul de calitate si nu a fost instalat corespunzator, atunci eficienta arderii va fi la un nivel destul de redus. Un cos de fum bun te va ajuta sa faci economii dar si sa garantezi siguranta casei tale.

Dimensiunile cosului de fum sunt de asemenea foarte importante. Inaltimea cosului de fum se alege tinand cont de mai multe criterii. Trebuie sa iei in calcul puterea pe care o are centrala ta, care este panta acoperisului, dar totodata nu trebuie sa uiti nici de coama acoperisului. Mai trebuie sa tii cont si de pozitionarea sa fata de alte obiecte.

Diametrul cosului de fum se stabileste in functie de modelul centralei detinut.

Din ce material ar trebui sa fie cosul de fum

Atunci cand vizitezi un magazin de instalatii, vei observa ca exista mai multe cosuri de fum iar pretul lor difera in functie de materialul din care au fost realizate. Te vei intreba probabil care este cel mai bun material din care poate fi realizat un cos de fum.

Noi iti recomandam sa alegi un cos de fum din inox sau din material ceramic. De ce aceste materiale si nu altele? Ei bine, acestea sunt apreciate pentru faptul ca nu permit funinginei sau gudronului sa se adune pe peretii cosului. Drept urmare, sunt cosuri de fum care inspira mult mai multa siguranta.

In final ar mai trebui sa precizam si faptul ca sunt obligatorii lucrarile de curatare frecventa a cosului de fum precum si a centralei pe lemne.

Tine cont de toate aceste sfaturi si te vei bucura de o centrala perfect functionala in siguranta deplina!