SEO – Tehnici si Unelte -> Tehnica 3 – Crearea unei retele de link-uri externe

Tehnica 3 – Crearea unei retele de link-uri externe

Daca parerile asupra relevantei unora din tehnicile de optimizare interna sunt impartite, toti expertii SEO au cazut de acord asupra importantei optimizarii externe.
Motoarele de cautare pun mare pret pe link-urile care trimit catre site-ul tau si ar trebui sa acorzi timp si seriozitate optimizarii externe.
• Inscrierea in directoare web
O modalitate de creare a unei retele de link-uri externe ar fi adaugarea in directoare web si motoare de cautare. Extrem de benefica, iti asigura o mai buna pozitionare la cautari si un Page Rank mai mare. Iti poate genera si trafic direct ca urmare a adaugarii in categoria specifica activitatii tale. Sunt persoane care cauta direct in directoare pentru informatii specifice.
Sunt extrem de numeroase directoare, atat romanesti cat si straine in care iti poti inscrie site-ul. Iti sugeram sa pornesti inscrierea ordonat, avand in vedere urmatoarele:
– Incepi cu directoarele care au Page Rank mare, in ordinea descrescatoare a PR-ului
– Chiar daca majoritatea directoarelor sunt generale, concentreaza-te si asupra acelora specializate in domeniul tau de activitate.
– Acorda atentie directoarelor romanesti, chiar daca nu au un PR la fel de mare ca cele straine, ies foarte bine la cautarile locale.
Nu iti pierde timpul cu directoare de calitate inferioara. Acestea nu iti vor aduce nici un benefit.
Poti verifica PR aici: http://www.prchecker.info
Cand incepi acest proces, te sfatuim sa ai rabdare. Daca administratorii unor directoare iti pot valida inscrierea in cateva zile, majoritatea n-o vor face. Poti astepta luni intregi sa fii validat sau sa ai surpriza ca esti respins. Indiferent daca te vei ocupa personal de adaugarea link-urilor sau vei apela la o societate specializata, timpul de raspuns din partea directoarelor este acelasi. Apeland la serviciile unei societati vei putea scuti timpul necesar inscrierii in fiecare director in parte.
Sunt destul de numeroase directoarele cu plata. Daca pentru a face parte dintr-unul din cele mai cunoscute directoare romanesti, Trafic.ro este de ajuns o suma de 10 Euro anual, pentru directoarele web straine cu plata vei fi nevoit sa investesti sume de bani mai mari.
Un ultim aspect, foarte important este schimb-ul reciproc de link-uri. Anumite directoare nu iti vor afisa url-ul decat in schimbul adaugarii unui mic cod intr-una din paginile site-ului tau. De obicei, poti insera codul generat de acestia oriunde in pagina. Daca nu ai un PR al siteului acceptabil, vei fi nevoit sa adaugi codul in pagina principala. Link-urile reciproce cu directoare web relevante ca si continut siteului tau si care pe deasupra au si un PR mare, sunt foarte benefice.
• Adaugarea de anunturi
O alta modalitate de a genera backlink-uri cate site-ul tau este adaugarea de anunturi care permit inscrierea unui URL. Veti beneficia astfel si de vizite directe ca urmare a vizualizarii anuntului. Adauga anuntul tau in site-uri de anunturi cu PR mare, neaparat in categoria specifica activitatii tale.
Majoritatea site-urior de anunturi online sunt gratuite insa pentru o mai buna pozitionare si vizualizare in cadrul acestora, poti alege varianta de sponsorizare.
Unele site-uri de anunturi au o rubrica speciala pentru cuvinte cheie, unde poti insera un numar mediu de 4 cuvinte cheie separate prin virgula. Nu neglija aceasta rubrica.
Concentreaza-te asupra titlului anuntului care ar trebuie sa contina minim un cuvant cheie. Acesta iese cel mai des la cautari.
• Creaza-ti o retea de site-uri partenere
Cauta acele site-uri care desfasoara o activitate complementara cu a ta sau site-uri renumite, ale caror continut reprezinta interes pentru potentialii tai clienti si propune-le un schimb de link-uri.
In cazul in care ai o societate in domeniul alimentatiei, un bun site parterner ar fi: http://www.reteteculinare.ro ( cu un PR 4 este primul site care iese la cautari pe google.ro in cazul cuvantului cheie „alimente”)
In cazul in care pagina ta nu are un PR decent, cererea de parteneriat ar putea fi respinsa. Insista, in cele din urma vei obtine acordul acestora.
Contacteaza-i cel mai bine prin e-mail si ofera-le date despre site-ul tau, traficul pe care in genereaza, page rank-ul pe care il detine etc. Aceste detalii sunt cele care fac diferenta in zecile, sutele de cereri de parteneriat pe care le primesc. Daca vei avea un raspuns de 10% in urma cererilor, atunci considera target-ul implinit.
• Creaza-ti o retea de bloguri partenere
Blogurile sunt o sursa extrem de valoaroasa afacerii tale, fiind mari generatoare de trafic si nu in ultimul rand „placute” de motoarele de cautare datorita continutului mereu adaugat.
Creaza aliante cu bloguri pe teme aferente activitatii tale. Propune-le o colaborare. Este mai probabil sa obtii un raspuns pozitiv in cazul acestora decat in cazul mai sus mentionat. De multe ori va trebui sa ii recompensezi financiar pe proprietarii blog-urilor pentru alianta creata.
In cazul exemplului din domeniul alimentatiei, pe acel intreprinzator l-ar putea interesa un blog de sanatate.